•  
  •  
  •  
  •  

                          

 

Успешна учебна 2020/2021 година

за ОУ“Св. Климент Охридски“- гр. Добринище

 

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НВО В 4. КЛАС И В 7. КЛАС СА ПО-ВИСОКИ ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ В СТРАНАТА И В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД

Резултатите от НВО в 4. клас по български език и литература и от НВО в 4.клас по математика са по-високи от резултатите в страната и областта. Заслугата е на учениците, техните родители и на учителите им Марияна Антиова и Блага Калинкова.

 

МАТЕМАТИКА – НВО 4. клас

Среден

резултат за училището

Среден

резултат

за областта

Среден

резултат

за страната

71.18

64.04

63.16

 

Училище – област

+7,14 пункта

Училище – страна

+ 8,02 пункта

 

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА – НВО 4. клас

Среден

резултат за училището

Среден

резултат

за областта

Среден

резултат

за страната

84.41

77.29

74.67

 

Училище – област 

+7,12 пункта

Училище – страна

+ 9,74 пункта

 

 

 

 

 

 

 

 

Резултатите от НВО в 7.клас по математика и по български език и литература са заслужени за учениците,

родителите им и техните учители- Атанаска Чукова и Сашка Крайнова и

ОТНОВО СА ПО- ВИСОКИ ОТ ТЕЗИ ЗА СТРАНАТА И ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД.

  • По БЕЛ са по- високи със средно 15 пункта;
  • По математика са по високи със средно 9 пункта.

Постиженията  са заслуга на целия  колектив на ОУ „Св. Климент Охридски“, начело с директора Зорка Шумарева.

 

 

Училищен среден резултат

Областен среден резултат

Разлика между училищен и областен резултат

Национален среден резултат

Разлика между училищен и национален резултат

БЕЛ

69,22

53,74

+15,48

53,86

+15,36

Математика

46,26

37,07

+9,53

37,94

+8,66

 

 

 

 

 

 

 

 

Денят на търпението в различен формат

          Учениците от 6.клас при ОУ"Св. Климент Охридски"-гр. Добринище изготвиха стикери, презентация, рисунки за Деня на търпението- 25 март.  Събраха сведения за фолклорния празник "Благовец" в гр. Добринище. С много настроение и вълнение, търпеливо, в електронна среда на обучение, споделиха изготвеното. 

         Посланието им към човечеството днес е:

        " Търпение и смирение за спасение! Бъдете здрави!"

 

 

 

 

Община Банско и секретаря на  МКБППМН организираха конкурс  „Най-добър ученик за първи срок на учебната 2020/2021г.“

Под мотото „Бъди отговорен, бъди толерантен – бъди ЧОВЕК

Учениците от 4. клас и кл. ръководител М. Антиова номинираха Мила Ангелова Юрукова за наградата „Най-добър ученик за първи срок на

учебната 2020/2021г.“  

Учениците от 6. клас и кл. ръководител ѝ Атанаска Чукова номинираха Атанас Паскалев Галчев  за наградата „Най-добър ученик за първи срок на

учебната 2020/2021г.“  

Наградата бе връчена от зам. кмета на Община Банско на 24.02.2021 г. в дирекцията на училището.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НЕ НА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ-ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

 

  Денят на розовата фланелка се отбеляза от всички ученици в ОУ“Св. Климент Охридски“ - гр. Добринище

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес се навършват 148 години от гибелта на Васил Иванов Кунчев – Левски. Учениците от 4. клас отбелязаха годишнината с кратък рецитал.

 

 
 
Учениците от 1. клас
 
 
 

Добре дошли в страницата на

 

ОУ "Св. Кл. Охридски" - гр. Добринище

 

На 15-ти септември в ОУ“Св. Климент Охридски“ – гр. Добринище посрещнаха учениците в двора на училището с традиционен ритуал  – кратка програма и въвеждане на първокласниците в класната стая. Приветствие поднесе директорът на училището г-жа Шумарева и кметът на гр. Добринище г-н Петър Галчев.
Пожеланията са за успешна и здрава 2020/2021 година.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

24 май е един от най-светлите български национални празници –

Денят на българската просвета и култура

и на славянската писменост.

Празнуват ученици, учители, студенти, просветители и целият български народ.

По случай празника ОУ "Св. Климент Охридски" - гр. Добринище, получи поздравителен адрес от кмета на община Банско - Иван Кадев. Той пожела на всички учители и ученици да носят с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите.

/clients/95/files/files/1(1).jpg

https://www.facebook.com/chitalishtedobrinishteDB/videos/658066824745433

 

 

Коледно настроение и веселба

 

   Весело, игриво и запомнящо се е коледното парти на прогимназиалния етап при ОУ"Св. Климент Охридски"- гр. Добринище. 

За поредна година механа "Добринище" посрещна  щедро малките си гости, които в навечерието  

 на Коледа и Нова година дадоха началото на празненствата . 
Запомнящи са забавленията с песни, сценки и танци, а хорото се изви и на площада в гр. Добринище. 
Настроение винаги има, когато е с добри помисли и пожелания. 

Весели празници! 

 

 

 

В очакване на Рождество Христово

 

               Да приготвиш ястия за Рождество с близките си, да побъбриш мило с тях и след това да споделиш уменията си. Учениците от прогимназиален етап от ОУ“Св. Кл. Охридски“ - гр. Добринище за поредна година подредиха коледна трапеза и се повеселиха от сърце.

             Голямото семейство от родители, учители и ученици се наслади на вкусните гозби. Верка Иванова разигра присъстващите с песните си. Директорът на училището Зорка Шумарева подели обредния хляб за всички от сърце.

Очаквана е топлината и светлината на Рождество. Очаквани са и късметчетата. Очаквано е доброто и здравето за всички по целия свят.

 

 

 

 

8 декември- успение на Св. Климент Охридски, пръв следовник на Св. Св. Кирил и Методий и патриарх на българската книжовност

Патронен празник на училището в гр. Добринище

 

На 25-и ноември според Юлианския календар и на 8-и декември според Григорианския  се чества  именният ден на Св. Климент Охридски- един от седмочислениците, допринесъл най-много за разпространението на славянското писмо през ІХ. век. Създател е на кирилицата, с която днес пишем и четем.

Св. Климент Охридски е роден ок. 840г. и е бил ученик на Светите братя Кирил и Методий. След смъртта на Св. Методий (885 г.), заедно с  Наум, Сава, Горазд и Ангеларий,  идва в България. Княз Борис I  ги приема и им възлага просвещението на народа. Климент основава просветна школа в Охрид с  3050 ученици. През 896 г. цар Симеон го провъзгласява за пръв епископ на област Дрембица. Починал е на 27 юли, 916 година, когато е  канонизиран и за светец. На 27 юли Българската православна църква почита  паметта на Светите Седмочисленици и Успението на Св. Климент Охридски.

Просветната дейност в Добринище е със 165- годишна история. Началото и е от възрожденския период на България. През 1854г. родолюбивите добринищани Евгения и Стефан Палапуови даряват къщата си за килийно училище.  Първи местни учители са Михаил Попгеоргиев и  брат му- Спас Попгеоргиев. През 1907г., южно от черквата, е построено ново, просторно за времето училище, което е опожарено по време на Междусъюзническата война. През 1928г. започва строежът на нова училищна сграда на доброволни начала. Нейното завършване е през 1932г.  Днес училището е основно и чества патронния си празник на 8-и декември.

            Просветната дейност в Добринище в миналото и днес е на високо равнище. Родното училище е дало основата на известни лекари, архитекти, инженери, учители и най- вече на достойни добринищани, които с умиление говорят за първите си учители и ученическите си години. Възпитаниците му си спомнят духовия оркестър, школите по пиано, кръжоците по конструиране, ски клубовете. Талантът им да пеят, танцуват и рисуват е забелязан първо на  чина, в класната стая, от първия им учител.

            Днес резултатите от националните състезания и проверката на знанията в Националното външно оценяване за 7. клас показват, че просветното дело в Добринище е живо и училището е на достойно място в областта и в страната.  Първото място от състезанието“Аз съм грамотен“  в 4. клас винаги е за възпитаниците на ОУ“Св. Климент Охридски“- Добринище. Резултатите от НВО по български език и литература поставиха училището в ТОП 10 на най- добрите училища в областта.  НВО по математика също е с по- високи от средните резултати за областта и за страната. На НВО английски език има постижение от 97 точки от максимални 100.  Ежедневно учениците се подготвят за участие в национални състезания, изложби и олимпиади. Успехите им са много и винаги са наградени с купи, медали и почетни грамоти.

            Материално- техническата база се обновява и осъвременява.  Кабинетите и класните стаи са оборудвани с проектор, лаптоп, помощна литература и речници. Спортните площадки и съоръженията са подновени. Учениците участват в извънкласни дейности за надграждане на знанията по отделните учебни предмети. Коридорите са изпълнени с тематични табла, които се изготвят с голямо желание от учениците в навечерието на празниците.

            Делото на първоучителя Св. Климент Охридски е продължавано от учителите в Добринище през годините и днес, за да пребъде родното училище. 

 

 

 

 

 

           

 

 

Медалистите на ОУ“Св. Климент Охридски“- гр. Добринище

от състезанията „Многознайко“

 

              Националните ученически състезания „Многознайко”  имат за цел да стимулират логическото мислене, въображението и паметта на учениците, да възпитат у тях чувство на надпревара за знания и постигане на успехи. Състезанията са предназначени за ученици IV- VII клас и се провеждат в три кръга.

              Учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“- гр. Добринище взеха участие в I-и кръг от състезанията по български език и литература и английски език и заслужено спечелиха 20 златни, 16 сребърни и 2 бронзови медала., както и 6 поощрителни грамоти.

               Учителите се гордеят с постиженията на възпитаниците си и смятат, че те ще успеят и на следващия етап от състезанията, защото знанията им са много.

 

 

             

 

Тържествено завършване на начален етап в

ОУ"Св. Кл. Охридски" - гр.

Добринище

 

 

 

24 май- Празнуват ученици, учители, студенти, просветители и целият български народ.

              С песен на уста за светите братя Кирил и Методий ние, българите, заслужено се гордеем със свещения език на нашите деди. Не трябва да забравяме, че наша първа задача е да го запазим чист и да го познаваме.

             

 

 

             Ученици и учители от ОУ”Св. Климент Охридски” гр. Добринище отбелязаха празника с тържествена програма и шествие.

 

                Честит празник!

 

Министърът на образованието и науката

на посещение в ОУ“Св. Кл. Охридски“ - гр. Добринище

 

Министър Красимир Вълчев, кметът на община Банско Георги Икономов и  началникът  на РУО – Благоевград  посетиха училището в гр. Добринище.

 В приятелски разговор с учениците обсъдиха любимите занимания по интереси и трудните учебни програми.

Учителите поставиха въпроси за облекчение на образователния процес относно учебен материал. Споделиха, че учениците са натоварени с повече часове, което ги демотивира. Предложиха  НВО в 7. клас да не  е през месец юни и да е под формата на класна работа.

 

 

 

Календар

 

Контакти