Новини

ОУ“Св. Климент Охридски“ – гр. Добринище активно участва в инициативата на Община Банско и Екопак България за разделно събиране на отпадъци. Отличени са 11 ученици предали над 12кг.  хартия. В инициативата се включиха всички ученици от училището.

 

 

 

 

 

 

На 15-ти септември в ОУ“Св. Климент Охридски“ – гр. Добринище посрещнаха учениците в двора на училището с традиционен ритуал  – кратка програма и въвеждане на първокласниците в класната стая. Приветствие поднесе директорът на училището г-жа Шумарева и кметът на гр. Добринище г-н Петър Галчев.

Пожеланията са за успешна и здрава 2020/2021 година.

 

 

 

 

 

8 декември- успение на Св. Климент Охридски, пръв следовник на Св. Св. Кирил и Методий и патриарх на българската книжовност

Патронен празник на училището в гр. Добринище

 

На 25-и ноември според Юлианския календар и на 8-и декември според Григорианския  се чества  именният ден на Св. Климент Охридски- един от седмочислениците, допринесъл най-много за разпространението на славянското писмо през ІХ. век. Създател е на кирилицата, с която днес пишем и четем.

Св. Климент Охридски е роден ок. 840г. и е бил ученик на Светите братя Кирил и Методий. След смъртта на Св. Методий (885 г.), заедно с  Наум, Сава, Горазд и Ангеларий,  идва в България. Княз Борис I  ги приема и им възлага просвещението на народа. Климент основава просветна школа в Охрид с  3050 ученици. През 896 г. цар Симеон го провъзгласява за пръв епископ на област Дрембица. Починал е на 27 юли, 916 година, когато е  канонизиран и за светец. На 27 юли Българската православна църква почита  паметта на Светите Седмочисленици и Успението на Св. Климент Охридски.

Просветната дейност в Добринище е със 165- годишна история. Началото и е от възрожденския период на България. През 1854г. родолюбивите добринищани Евгения и Стефан Палапуови даряват къщата си за килийно училище.  Първи местни учители са Михаил Попгеоргиев и  брат му- Спас Попгеоргиев. През 1907г., южно от черквата, е построено ново, просторно за времето училище, което е опожарено по време на Междусъюзническата война. През 1928г. започва строежът на нова училищна сграда на доброволни начала. Нейното завършване е през 1932г.  Днес училището е основно и чества патронния си празник на 8-и декември.

            Просветната дейност в Добринище в миналото и днес е на високо равнище. Родното училище е дало основата на известни лекари, архитекти, инженери, учители и най- вече на достойни добринищани, които с умиление говорят за първите си учители и ученическите си години. Възпитаниците му си спомнят духовия оркестър, школите по пиано, кръжоците по конструиране, ски клубовете. Талантът им да пеят, танцуват и рисуват е забелязан първо на  чина, в класната стая, от първия им учител.

            Днес резултатите от националните състезания и проверката на знанията в Националното външно оценяване за 7. клас показват, че просветното дело в Добринище е живо и училището е на достойно място в областта и в страната.  Първото място от състезанието“Аз съм грамотен“  в 4. клас винаги е за възпитаниците на ОУ“Св. Климент Охридски“- Добринище. Резултатите от НВО по български език и литература поставиха училището в ТОП 10 на най- добрите училища в областта.  НВО по математика също е с по- високи от средните резултати за областта и за страната. На НВО английски език има постижение от 97 точки от максимални 100.  Ежедневно учениците се подготвят за участие в национални състезания, изложби и олимпиади. Успехите им са много и винаги са наградени с купи, медали и почетни грамоти.

            Материално- техническата база се обновява и осъвременява.  Кабинетите и класните стаи са оборудвани с проектор, лаптоп, помощна литература и речници. Спортните площадки и съоръженията са подновени. Учениците участват в извънкласни дейности за надграждане на знанията по отделните учебни предмети. Коридорите са изпълнени с тематични табла, които се изготвят с голямо желание от учениците в навечерието на празниците.

            Делото на първоучителя Св. Климент Охридски е продължавано от учителите в Добринище през годините и днес, за да пребъде родното училище. 

 

 

           

 

 

С тържествено шествие учениците и учителите от ОУ“Св. Климент Охридски“- гр. Добринище поднесоха цветя на паметниците на участниците в Руско-турската   война в чест на 3–ти март.

 

 

 

 

 

 

 

 

Бъдете приятели, не насилници!

 

        Денят на розовата фланелка се отбеляза от всички ученици в ОУ“Св. Климент Охридски“ - гр. Добринище. Облечени в розово, със стикери и балони,  децата подкрепиха посланието за приятелството.

 

 

 

 

Коледно парти на прогимназията при ОУ“Св. Климент Охридски“  гр. Добринище  

 

 Партито по случай Коледа се състоя в хотел „Добринище“ на 17.12.2018г. Всеки клас се представи с коледна песен , танц или сценка. Учениците от 7. клас бяха подготвили забавни игри, томбола и награди. Дядо Коледа и Снежанка раздадоха подаръци на всички от сърце и се включиха във всеобщата веселбата с много настроение.

Весела Коледа и щастлива Нова година!

 

 

 

В очакване на Рождество Христово

 

               Да приготвиш ястия за Рождество с близките си, да побъбриш мило с тях и след това да споделиш уменията си със съучениците си и с класния ръководител Атанаска Чукова. Една идея, която много бързо беше осъществена от учениците от 7. клас в ОУ“Св. Климент Охридски“- гр. Добринище.

След официалното запалване светлините на коледната елха в гр. Добринище, народният представител  Александър Мацурев уважи поканата на родителите да се присъедини към веселбата в училищния стол. Кметът Китан Галчев и общинският съветник Петър Галчев бяха  впечатлени от уменията на малките жители на гр. Добринище и изразиха надежда за още по-голямо развитие на туризма.

Очаквана е топлината и светлината на Рождество. Очаквани са и късметчетата. Очаквано е доброто и здравето за всички по целия свят.

Започна празникът.

Присъединете се!

 

 

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК В ОУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“- ГР. ДОБРИНИЩЕ

            В навечерието на 8 декември - Деня на Св. Климент Охридски, училището в гр. Добринище чества патронния си празник.

            Просветната дейност в него е със 164- годишна история. С духа на младостта и знанието училището изгражда облика на града. В него са се образовали реализирани лекари, учители, архитекти, учени и най- вече- стойностни хора.

Името на всеки и на всички е послание. Първоучителят Св. Климент Охридски е патрон на училището. Той е създател на кирилицата, с която пишат повече от 300 милиона славяни по света. Ограмотил е 3500 ученици, които да продължат делото на неговите учители - Светите братя Кирил и Методий.

По случай празника директорът на училището връчи на учениците грамоти за отличие.

Училищното шествие в чест на Св. Климент Охридски озари слънчевия ден в гр. Добринище.

 

 

 

 

 

ПРАЗНИК НА КНИГАТА И СЛОВОТО

 

Националната седмица на четенето в ОУ“Св. Климент Охридски“- гр. Добринище стартира с конкурс за съчинение на тема: „Чета художествена литература, защото“  и  изготвяне на  табла „ Преписах си от книгата, която чета“ с извадки от книги. В компютърния кабинет се проведе състезание с езикови задачи „Опознай българския език“.  Учениците решаваха онлайн тестове за установяване на езиковата им грамотност с точен регламент за време. Отличниците бяха удостоени с грамоти. Четене на българска и чуждестранна литература  в училищната библиотека и откриване на най-много книги от български автори бяха част от инициативите, които съпътстваха тазгодишния празник на книгата и словото.

 

 

 

 

 

Напред, науката е слънце

   24 май беше вълнуващ празник за обществото на град Добринище. Децата от ОУ"Св. Климент Охридски" и ОДЗ"Здравец" представиха палитра отстихове за българското слово и танци от фолклорното богатство на България.

Учениците от ОУ" Св. Климент Охридски"- гр. Добринище взеха участие в благотворителен коледен базар в подкрепа на Мартина Танева организирано по инциатива на кмета инж. Китан Галчев и  читалище „Димитър Благоев - 1925 г.” - гр. Добринище на 26 декември 2017. Те изработиха ръчно сурвачки, картички и сувенири.

 

Най- хубавото нещо е да си всеки ден сред красивата природа

на Добринище

            Това сподели директорът на  ДГС- гр. Добринище Благой Кишев пред учениците от клуб "Млад журналист" към местното училище. Развълнувани от първото си интервю, младите публицисти задаваха очаквани и неочаквани въпроси. Господин Кишев им сподели, че харесва работата си като директор. Разбраха за дървесните видове и животните на територията на стопанството, за площта му и най- вече за това, че най- голямата опасност за гората е пожарът.

                                                                                                                                                                              прочети повече..........

               

Честита пролет!

Бъдете живи, здрави, весели, честити!

 

 

На 04.05.2017г. в ОУ"Св. Климент Охридски"-гр. Добринище се проведе маршова стъпка в чест на празника Гергьовден. Активно се включиха всички ученици от I-VIII клас. Класовете проявиха инициатива при подбора на облеклото.

 

 

 

 

 

 

 

 

По случай международният  ден на  жената,  учениците от 4 клас и учениците от група“ Арт Ателие“ на ОУ“ Св. Климент Охридски“- гр. Добринище  поднесоха поздравителен адрес на учителите и работещите в училището. След поетичния рецитал малките творци от „Арт Ателие“ зарадваха преподавателите с ръчно изработени картички.

 

 

 

 

Вечер посветена на Апостола на Свободата

 

       Учениците от начален курс на ОУ "Свети Климент Охридски" - гр. Добринище, проведоха вечер посветена на Апостола на Свободата. Представена бе презентация "Васил Левски - Велик и безсмъртен" от Мария Бонкина-информатор културни дейности към НЧ "Димитър Благоев"- гр. Добринище.

Рецитал на тема "Ти ми трябваше и днес Апостоле! "- представиха учениците от 4 а клас с ръководител г-жа Блага Калинкова.
Вечерта завърши с викторина, в която участваха всички присъстващи ученици.

 

 

 

 

 

 


Патронен празник на ОУ “Св. Климент Охридски“- гр. Добринище

 

Просветното дело в Добринище е с 162- годишна история. Още през Възраждането родолюбивите добринищани Евгения и Стефан Палапуови даряват къщата си за килийно училище. Първи учители са Михаил и Спас Попгеоргиеви. Местните жители построяват класно училище на доброволни начала. В годините училищната сграда е обновявана и модернизирана.  Днес училището е основно и в него се обучават ученици в начален и прогимназиален етап. Гордост за града са постиженията на  възпитаниците му.

Прочети новината.....

 

"Аз пиша грамотно"

 

За трета поредна година, на територията на община Банско, се проведе станалото традиционно общинско състезание по правопис под надслов: „Аз пиша грамотно“. Възпитаници на НУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Банско, СУ „Неофит Рилски“ – гр. Банско, ОУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Добринище и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Места премериха сили с връстниците си във владеенето на родния език. 

Прочети новината...


 

Календар

 

Контакти