Патронен празник на ОУ “Св. Климент Охридски“- гр. Добринище

 

Просветното дело в Добринище е с 162- годишна история. Още през Възраждането родолюбивите добринищани Евгения и Стефан Палапуови даряват къщата си за килийно училище. Първи учители са Михаил и Спас Попгеоргиеви. Местните жители построяват класно училище на доброволни начала. В годините училищната сграда е обновявана и модернизирана.  Днес училището е основно и в него се обучават ученици в начален и прогимназиален етап. Гордост за града са постиженията на  възпитаниците му.

Според Григорианския календар 8- и декември е денят, в който се отдава почит и се чества името на първоучителя Св. Климент Охридски. Приет е като патронен празник на училището в гр. Добринище. През 2016 година се навършват 1100 години от Успението на Св. Климент Охридски, създателя на кирилицата. По този повод се проведе състезание по български език и литература с аналитичен характер относно живота и делото му.

Патронният празник беше съпътстван от шествие и слово за Св. Климент Охридски. Директорът на училището Зорка Шумарева поздрави учениците и  учителите и връчи грамоти на победителите в състезанието: I място – Диана Валентинова Петлова, Петя Николова Пумпалова, Мария Кръстева Ангелова; II място-Иван Велков Тинчев, Ивана Георгиева Сеизова, Девора Василева Петрова; III място- Димитрина Алексанрова Попова, Ивана Цветанова Пашова, Емилия Георгиева Галчова, Константина Атанасова Младенова.

Календар

 

Контакти